De Zeebeer Ontdek onze specialiteit
De zeebeer
Een echte Harderwijkse specialiteit!
Een zeebeer is een baksel dat is bedacht door de gebroeders Aart en Eep Kluiver en bakker Rien de Vries van de Ouderwetse Bakkerij in Harderwijk. De zeebeer past eigenlijk niet echt in een speciale categorie.
Het is een meergranen cake-koek-brood. De naam is afkomstig van de zeewering ‘de Zeebeer’ in Harderwijk.
Die scheidde in vroeger jaren de Zuiderzee van de Diepe gracht.
Eeuwen geleden werd de stad Harderwijk door prins Maurits begunstigd met een stoere zeewering. De zeewering genaamd ‘de Zeebeer’ scheide de Diepe Gracht van de woelige Zuiderzee. Het water in de grachten werd daarmee op peil gehouden zodat de burgers van Harderwijk blijvend konden genieten van voldoende en vers water.

Hoe word de zeebeer gemaakt?
Bakker Rien de Vries geeft wat geheimen prijs!
Het ontstaan van de zeebeer en welke ingrediënten zitten er nu eigenlijk in.
Het Lekkerste Van Gelderland zijn in de hanzestad Harderwijk geweest
Opzoek naar de enige echte zeebeer!
Is het ze gelukt om de zeebeer na te maken? Dit en meer zie je in deze aflevering van tv Gelderland.